De perlator ook wel mousseur genoemd is een onderdeel wat aan het uiteinde van de kraan geschroefd zit. De perlator zorgt er voor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water wat uit de kraan komt. Door het toevoegen van lucht komt er minder water uit de kraan zonder dat de kracht afneemt.Een perlator/mousseur werkt dus waterbesparend en zorgt ervoor dat het water niet zo spettert. In een badkamer worden ook wel eens perlators gebruikt die minder of geen lucht toevoegen. Vooral voor het vullen van een bad kan dit handig zijn aangezien deze dan sneller vol is.

Verschillende soorten perlators:

Er zijn diverse soorten en afmetingen perlators.

Je hebt perlators met inwendig schroefdraad en uitwendig schroefdraad. Ook heb je ze die door middel van een stukje slang of door een soort kogel kunnen draaien.

Perlator inwendig schroefdraad
Perlator uitwendig schroefdraad

In 4 stappen uw perlator vervangen:

Stap 1

Pak met je vingers de perlator vast en met je andere hand houd je (indien nodig) de bovenzijde van de kraan beet. Draai rustig met de klok mee de perlator uit de kraan. Mocht de perlator stevig vast zitten dan kunt u eventueel een tang gebruiken. (om beschadiging te voorkomen kunt u een theedoek gebruiken tussen de perlator en tang)

Losdraaien van een perlator

Stap 2

Nu de perlator los is kunt u met een rolmaat of lineaal de maat van het schroefdraad van de perlator opmeten. Ook is van belang om te weten of de perlator inwendig of uitwending schroefdraad heeft.

Veel voorkomende maten zijn:

  • 20mm
  • M22
  • M24

M= Metrische draad

Stap 3

In de bouwmarkt kunt u een nieuwe perlator aanschaffen. Let hierbij op de diameter van het schroefdraad en of er inwendig of uitwendig schroefdraad aanwezig is.

De eventueel aanwezige kalk aanslag kunt u eenvoudig verwijderen door een in (schoonmaak) azijn gedrenkt stuk keukenpapier om het verkalkte gedeelte te hangen. Laat dit een paar uur intrekken en spoel het af met lauw water

Stap 4

U draait de nieuwe perlator in tegengestelde richting (van het losdraaien) op of in de kraan.

Tip: Vervang ook altijd gelijk het zwarte rubber zodat de kraan daardoor niet gaat lekken. Vaak wordt het rubber meegeleverd met de nieuw gekochte perlator.

Aansluiten op de keukenkraan:

Indien wij aansluiten op een keukenkraan dan vervangen wij tijdelijk de perlator die al in of op de kraan gemonteerd zit door een tijdelijke perlator van ons. Vaak werken wij dan met een klik-systeem zoals u kent van de tuinslang. Met deze manier van aansluiten is het mogelijk om de slang van de kraan te halen op het moment dat er niet gedoucht wordt. De keukenkraan is dan gewoon te gebruiken.